Selasa, 6 Ogos 2013

Lega dan Syukur....

Hampir 4 bulan blog ni tak berupdate sebab tuannya busy...kalau nak tau selama ni Nour busy siapkan tesis..
mesti ada reader yang rindu dengan coretan nour kan....haha...(ayat perasan la plak....)

Alhamdulillah syukur sangat-sangat....Nour da selamat siapkan Tesis Master...Selama dua semester hidup bergelumang dengan Tesis...Macam-macam rasa yang Nour da alami untuk siapkan Tesis ni..rasa masam, masin, manis, pahit, semua ada.....

Nour takde lah tip-tip sangat just berkongsi pengalaman tu bolehlah... Bagi Nour adalah sangat penting untuk penyelidik JELAS APA YANG HENDAK DIBUAT dibuat iaitu Objektif Kajian.. dah jelas kaitkan dengan Permasalahan Kajian pula...Permasalahan kajian ini biarlah ada fakta sekali tau... kalau ada bukti empirikal lagi baik....

Lagi satu, sebagai penyelidik, kita kena tahu lebih pasal kajian berbanding SV kita tau... Kadang-kadang ada pandangan SV kita boleh guna dan ada masa tak semua boleh kita ambil...Alhamdulillah la Nour dapat SV yang boleh terima pandangan pelajar...bukan semua kena ikut cakap dia...Nour tak suka ikut membuta tuli....SV Nour kalau Nour jelaskan dia OK...lagipun Nour tau dia just nak test Nour je....nak tengok Nour ni study dulu ke tak....tapi kalau apa yang SV cadangkan tu OK jangan degil pula ye...sila ikut...walaupun benda tu susah atau benda baru..macam Nour SV suggest guna Nvivo...fuh mulanya susah juga tak pernah belaja tapi Alhamdulillah la berkat bantuan lecturer Nour yang lain Nour boleh buat juga..

Penyelidik juga kena INDEPENDENT ye...jangan terlalu bergantung pada SV...kena BANYAK MEMBACA Ok... SV tu dah sememangnya banyak benda nak kena fikir...takkanlah nak bergantung pada dia...

Sebenarnya sebelum Viva yang berlangsung 11 Julai 2013...Nour rasa risau sangat...macam-macam Nour spot soalan yang akan ditanya..last-last takde pun soalan yang Nour spot tu......Alhamdulillah Nour boleh jawab semua soalan sebab sebagai penyelidik kita mesti tahu dan arif tentang kajian kita... Apa yang pasti kita kena YAKIN sebab ini kajian kita...kalau panel tak jelas...kita kena jelaskan sampai mereka faham... sebab YAKIN sangat penting adalah.. panel ni kadang-kadang sahaja nak bagi kita confuse tapi kena yakinlah.. lagi bagus kalau ingat dari mana sumber-sumber yang kita dapat dan muka surat sekali..

Ada juga kalangan panel yang macam tak boleh terima pandangan sebab kajian yang mereka lakukan dulu hasilnya lain...tapi sebagai penyelidik kita mesti pandai jawab hasilnya lain adalah sebab lokasi kita, bilangan responden dan macam-macam lah...

Lagi satu kalau ada buat silap, AKUI SILAP KITA...jangan nak bertekak dengan panel ye...

Paling penting sekali adalah DOA...doa dan doa...usaha dah dibuat dan kita berdoalah pada Allah.. minta jelas apa hajat kita....solat hajat pun kena selalu buat...Abah Nour selalu ingatkan Nour tentang hal ni...Abah pesan buatlah solat hajat awal-awal jangan dah dekat-dekat baru nak buat...

Nour diberi masa 2 minggu untuk buat pembetulan dan sebenarnya Nour banyak silap dari segi teknikal macam format apa semua tu...yang lain-lain tu just kena tambah-tambah je macam yang samar-samar tu diperjelaskan lagi la...

Alhamdulillah akhirnya 5 Ogos 2013 Nour berjaya hantar Tesis lengkap berjilid di Pejabat PPSPP..Lega sangat...

Terima Kasih sangat2 buat mak, abah, family, supervisor, dan rakan2 yang banyak bagi sokongan...Tak lupa buat penduduk homestay Kuala Medang dan Sungai Pasu yang banyak membantu Nour mendapatkan data...

Makanya bolehlah beraya sakan tanpa fikir pasal tesis da....

Inilah hasilnya....Gambar atas memang sengaja diblurkan ye..

                       Tesis yang telah siap dijilid


     4 buah tesis...banyak juga melayang  $$$$$$ Nour


 
Copyright 2012 © Reserved to Arimaliamsi Design By Cik Nurfarah